Què és Windu?

 

 

Windu és un inusual quartet de flautes de bec que combina repertori històric i actual amb una interessant i contemporània posada en escena. El nostre objectiu és trencar amb la idea del concert a l’ús oferint espectacles escènics atractius per a tots els públics.

 

El quartet el vam crear quatre bojos fanàtics de la flauta de bec, un instrument que tothom assegura tocar i que resulta ser una autèntic desconegut. Des del principi, vam decidir fugir del format típic de concert de música clàssica i ens vam posar a buscar una interpretació fresca amb l’objectiu de captar nous públics i donar a conèixer l’instrument de forma innovadora. Això ens va portar a crear el 2016 Under construction; un espectacle amb direcció escènica, disseny de vestuari, de llums, sonor i coreografies.

 

Under construction va aconseguir l’elogi de el públic habitual als concerts de música clàssica, a més de sorprendre a una audiència assedegada de nous formats. Així mateix, l’any 2017 va guanyar tres premis de l’Associación de Grupos Españoles de Música Antigua de España (GEMA): Millor grup jove, Millor espectacle d’innovació i votació del públic a Millor grup de música antiga.

 

Recentment, i malgrat la pandèmia que ha marcat les nostres vides, hem pogut estrenar Wind amb gran èxit de públic i crítica, un espectacle ambiciós ple de poesia i amb un equip artístic ampliat que reafirma el nostre objectiu de crear propostes atractives que uneixin música i escena .

 

Però lluny d’aposentar-nos, el nostre esperit inquiet (i per què no, la nostra necessitat de ballar i recuperar el somriure) ha fet que reinventem el Guateque de la reina, un espectacle estrenat al Festival Internacional de Santander que ara presentem totalment reformulat.

 

 

No fem només música. No fem només teatre.

 

 

Fem Windu!

El so Windu

 

Un petit orgue humà

 

 

En Windu treballem la sonoritat tan característica del conjunt de flautes com el millor dels artesans i la posem al servei d’aquelles músiques que més ens emocionen. Independentment del context històric i cultural que qualsevol música pugui tenir, ens interessa sobretot les emocions que aquesta música desperta en l’actualitat. És per això que no només interpretem el repertori històric de conjunt de flautes de bec, sinó que també apostem per la música contemporània, per fer adaptacions de música antiga des d’una perspectiva innovadora i per la creació de bases de música electrònica.

 

Però a més, creiem que la millor manera de difondre el nostre instrument ancestral és mitjançant una posada en escena que el magnifiqui. És per això que integrem en el procés creatiu una direcció escènica i un equip de professionals que aconsegueixen apropar els nostres concerts al concepte d’obra global, un plantejament que hem portat un pas més enllà amb els nostres espectacles Wind y El guateque de la reina.

EVA JORNET

 

Intèrpret de flauta de bec i fagots històrics i pedagoga musical al Conservatori Municipal de Sabadell (Barcelona).

 

Va estudiar al Conservatori Municipal de Barcelona obtenint el Premi d’Honor, diplomatura d’estudis musicals en especialització de música medieval al Conservatoire National de Région Perpinyà Mediterranée amb Fanette Estrade i Grau Superior de Música al Conservatorio Superior de Música Manuel Castillo de Sevilla, amb Vicente Parrilla, obtenint també el Premi d’Honor. Becada ERASMUS al Conservatori Superior de Música de Lisboa amb Pedro Couto. Acceptada en el màster de Conservatori d’Amsterdam. Màster d’interpretació de música antiga a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Va seguir amb masterclasses a Suïssa amb Maurice Steger.

 

Ha treballat com a músic en escena en nou espectacles de la companyia Nao d’Amores i fent coproduccions amb el Teatre Abadia, la Companyia Nacional de Teatre Clàssic i el Teatre Cornucòpia de Lisboa sota la direcció d’Ana Zamora i musical d’Alicia Lázaro.

 

Ha col·laborat amb diversos grups de música antiga, Opus 5, Música Ficta, Tactus Collective, Orquestra de Cambra del Penedès, Sforzinda i ha tocat de solista al Teatro Real amb l’orquestra Simfònica de Madrid.

 

En 2016 al costat de Marcel Leal va crear el grup Windu, amb el qual ja han rebut diferents premis i han viatjat per diversos festivals de diferents països.

MARCEL LEAL

 

Intèrpret de flauta de bec, pedagog musical al Conservatori Professional de Música de Badalona (Barcelona), guionista, realitzador i Enginyer industrial.

 

Va començar la seva formació com a flautista de bec amb Eulàlia Galofré a l’Escola Municipal de Música de Premià de Mar. Més tard, va completar la seva formació com a flautista amb Ma Jesús Udina, Alexandrina Polo, Jordi Argelaga, Abel Puig, Sara Parés, Lluís Casso i Pedro Memelsdorff, entre d’altres. Ha realitzat diversos cursos de composició i orquestració impartits per Alejandro Civilotti i Josep Soler, a més de formar-se en la programació de sintetitzadors, samplers i seqüenciadors dins de l’estil de la música electrònica. Recentment ha realitzat el Màster en Musicologia, Educació Musical i Interpretació de la Música Antiga de la UAB-ESMUC, presentant com a projecte final Ultreia et Suseia, un espectacle musical i escènic al voltant de la música dels pelegrins de el Camí de Santiago.

 

Enginyer superior industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb un projecte final finançat per la UNESCO, també ha obtingut el grau en Direcció Cinematogràfica pel Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC) i ha realitzat diversos cursos de realització de documentals i guió amb José Luis Guerín, Patricio Guzmán i Michel Gaztambide, entre d’altres. Com a cineasta, ha realitzat diversos videoclips i curtmetratges, dels quals podem destacar Els anys del silenci, seleccionat en més de 60 festivals

internacionals i amb el qual ha obtingut diversos premis. A més, ha realitzat el documental Una altra forma de guarir, filmat a Mali. D’altra banda, ha composat la música de diverses campanyes publicitàries, entre les quals destaca la campanya Volkswagen con el cine del canal Imagenio de Telefónica, i és el guionista de diversos llargmetratges que actualment estan en fase de preproducció.

 

Com flautista, ha participat en nombroses produccions. A més, ha format part de diversos grups com Atem trio, Duo Scherzo, En Bloc Quartet, Sforzinda, Windu i Novum organum. És professor de flauta de bec i de Música i noves tecnologies al Conservatori Professional de Música de Badalona, ​​on també dirigeix ​​el Consort de Flautes de Bec.

IRIS MAÑÀ

 

Intèrpret de flauta de bec i arpa i pedagoga musical al Conservatori Professional de Música de Badalona (Barcelona).

 

Nascuda a Barcelona el 1991, comença a estudiar flauta de bec a l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu (Barcelona) i arpa a l’Escola Municipal de Música de l’Eixample (Barcelona). Continua els seus estudis musicals a l’escola artística Oriol Martorell, el Conservatori de música del Bruc, el Conservatori de música de Girona i al Conservatori del Liceu.

 

Estudia el grau superior de música a Viena, ciutat on resideix durant sis anys, i on obté el Bachelor d’Interpretació de la Flauta de Bec amb Thomas List, a la Privatuniversität der Stadt Wien i el Bachelor de Pedagogia Musical de l’arpa amb Andrea Hampl, a la Universitat für Musik und Darstellende Kunst, obtenint matrícula d’honor.

 

Des de 2013 forma part del Ensemble Ancor, com a intèrpret de flauta de bec i arpa gòtica. Amb aquesta formació aconsegueix el Premi Bank Austria 2015, van ser finalistes del concurs International Young Artists Competition a York (2015) i una beca de la fundació suïssa Thyll-Dürr. Des del 2015 és arpista de Live Musik Now, organització fundada per Yehudi Menuhin amb la que ofereix concerts amb diverses formacions. També col·labora amb diferents orquestres d’Àustria i Catalunya que l’han portat a tocar en sales de concerts com el Musikverein de Viena, la Brucknerhaus de Linz, Stefaniensaal de Graz, l’Auditori de Barcelona i al Palau de la Música Catalana. Des del 2018 és soprano del Cor Bruckner Barcelona on realitza diferents projectes, com ara la 9a Simfonia de Beethoven al Palau de la Música Catalana.

 

Actualment compagina la carrera d’intèrpret amb la de pedagoga i imparteix classes de flauta de bec, arpa i iniciació musical a l’Escola de Música Municipal de l’Ametlla de Vallès i al Conservatori Professional de Música de Badalona.

MOISÉS MAROTO

 

Intèrpret de flauta de bec i pedagog musical a l’Escola de música del Canal (Madrid).

 

Cursa els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Música d’Aragó, en l’especialitat de grau en interpretació de flauta de bec, amb la professora Anna Margules. El 2014 es gradua amb matrícula d’honor en la seva especialitat i altres disciplines. Al 2016 obté el títol de mestre en el màster en música antiga a l’ESMAE (Escola Superior de Música, Arts i Espectacle), Porto, sota els ensenyaments de professor i doctor Pedro Sousa Silva. Obté en 2019 el Màster en Musicologia i Interpretació de la Música Antiga a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb el prestigiós professor Pedro Memelsdorff i amb matrícula d’honor en la seva especialitat.

 

Ha participat amb nombroses orquestres i ensembles, com: El grup de música renaixentista O Ban de Surunyo (amb qui és col·laborador habitual), sota la direcció d’Hugo Sanches. Sesqvialtera ensemble (ESMAE), sota la direcció de Pere Sousa Silva. En 2016 és contractat com a instrumentista per la Companyia de Teatre espanyola Nao D’amores, dirigida per Ana Zamora i Alicia Lazaro, amb la qual participa en el prestigiós Festival Internacional de Teatre de Almada i en el Festival de Teatre Clàssic d’Almagro. També col·labora amb el grup Art Mínima, sota la direcció de Pedro Sousa Silva.

 

Actualment, és un dels integrants i fundador del grup de cambra de Barrock’n’roll, amb el que toca en prestigiosos festivals a nivell internacional (Festival de Música Antiga dels Pirineus, V Festival de Música de Cambra de Monteleón …) guanyador en 2013 de el Concurs Internacional de Música Antiga de Gijón. Integrant de el grup alemany Continuum XXI, recolzat per la institució alemanya Deutscher Musikrat. Component i fundador de el grup Serendipia Ensemble, amb el qual ha tocat en prestigiosos festivals com el Festival Internacional d’Art Sacre de Madrid (FIAS 2021).

HISTORIAL DE CONCERTS

2016
Data Concert Cicle o festival Localitat
28/02/2016 SANTA MARIA DEL MAR Barcelona
01/05/2016 4o ENCUENTRO IBÉRICO DE FLAUTA DE PICO Torrent
03/09/2016 Music and wind DISSABTES DE BERENAR – MEAM Barcelona
14/10/2016 MÚSICA>BCN Barcelona
16/02/2016 FERIA Y ENCUENTRO INTERNACIONAL DE M.ANTIGUA Múrcia
19/10/2016 MÚSICA>BCN Barcelona
20/10/2016
2017
Data Concert Cicle o festival Localitat
21/05/2017 Under construction CONVENT DE LES ARTS Alcover
02/07/2017 Under construction NOTES AL PARC Girona
2018
Data Concert Cicle o festival Localitat
03/01/2018 Under construction AUDITORIO CENTRO CENTRO Madrid
17/01/2018 Under construction ANEM AL TEATRE Vilafranca del Penedès
24/01/2018 Under construction ANEM AL TEATRE Vilanova i la Geltrú
16/02/2018 Under construction ANEM AL TEATRE Igualada
07/03/2018 Under construction XVI FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGUA Y BARROCA Puerto de la Cruz
29/04/2018 Las danzas de las reinas TODOS A LA GAYARRE – TEATRO REAL Madrid
16/05/2018 Under construction ANEM AL TEATRE Manresa
14/07/2018 Music on air CICLE DE MÚSICA BARROCA Sant Martí Sescorts
06/10/2018 Music on air DISSABTES DE BERENAR – MEAM Barcelona
11/10/2018 Under construction BELCANTO FOUNDATION Moscú
12/10/2018 Under construction BELCANTO FOUNDATION Moscú
19/10/2018 Under construction FESTIVAL DE MÚSICA DIACRONÍAS Tres Cantos
03/11/2018 Under construction ESPAI L’AMISTAT Premià de Mar
29/11/2018 Under construction FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGUA Baeza
30/11/2018 Under construction FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGUA Úbeda
14/12/2018 Under construction TEATRE ZORRILLA Badalona
15/12/2018 Bach is back FESTIVAL BACH Puerto de la Cruz
2019
Data Concert Cicle o festival Localitat
20/01/2019 Under construction CÈNTRIC El Prat de Llobregat
29/01/2019 Under construction XARXA DE MÚSIQUES – AUDITORI DE L’ATENEU Tarragona
24/02/2019 Under construction XARXA DE MÚSIQUES – AUDITORI DE L’ATENEU La Bisbal de l’Empordà
21/03/2019 Under construction XARXA DE MÚSIQUES – AUDITORI DE L’ATENEU Banyoles
05/05/2019 Under construction MUSIKALDIA 2019 Arrasate
15/06/2019 Las danzas de las reinas FESTIVAL D’ESTIU 2019 Cervelló
17/06/2019 Under construction CICLE PASSATS I PRESENTS – CASA ELIZALDE Barcelona
20/07/2019 Under construction FESTIVAL INTERNACIONAL DE SANTANDER Santander
21/07/2019 Las danzas de la reina Isabel I CICLO MARCOS HISTÓRICOS – FIS Rasines
22/07/2019 Las danzas de la reina Isabel I CICLO MARCOS HISTÓRICOS – FIS Suances
13/10/2019 Under construction JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI Vergós Guerrejat
26/10/2019 Under construction ANTIQVA 2019 Las Palmas de Gran Canaria
2020
Data Concert Cicle o festival Localitat
18/07/2020 STOLPERSTEINE Vilanova i la Geltrú
25/10/2020 Wind AUDITORI DE VILAFRANCA Vilafranca del Penedès
2021
Data Concert Cicle o festival Localitat
25/10/2020 Wind AUDITORI DE VILAFRANCA Vilafranca del Penedès
15/04/2021 Wind FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGUA DE MADRID Madrid
17/04/2021 El guateque de la reina FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGUA Y BARROCA DE PUERTO DE LA CRUZ Puerto de la Cruz
25/04/2021 Wind AUDITORI EDUARD TOLDRÀ Vilanova i la Geltrú
10/08/2021 El guateque de la reina FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGUA DE BENASQUE Cerler
27/11/2021 Wind TEATRE PLAZA CASTELLDEFELS Castelldefels
11/12/2021 Música amb wind CENTRE D’ART MARISTANY St Cugat del Vallés