Windu

En totes les èpoques i en diverses cultures trobem instruments de bisell. D’entre tots, la flauta de bec és un dels més coneguts: un instrument d’una gran agilitat i adaptabilitat a diferents repertoris, amb la possibilitat de tocar-se en grup generant la sonoritat d’un petit orgue humà.

Windu treballem aquesta sonoritat -tan característica i a l’hora tan coneguda- com els millors artesans i la posem al servei d’aquelles músiques que més ens emocionen. Més enllà del background històric i cultural que qualsevol música actual o passada té, ens interessa, sobretot, l’emoció que la música genera, vingui d’on vingui. Es per això que no només apostem pel repertori específic del consort de flautes sinó també per les adaptacions i els arranjaments propis, la introducció d’altres instruments i bases de música electrònica.

Creiem també que la millor manera de difondre aquest instrument ancestral i la seva sonoritat en conjunt és mitjançant una posada en escena que el potencïi. Per això, hem comptat amb la direcció teatral d’Iban Beltran i el disseny de llum d’Oriol Ibáñez, que han plantejat tot un conjunt de videoprojeccions, canvis de vestuari, llums i escenografia que acosten més el nostre concert al concepte d’espectacle total. 

Windu està format per quatre músics molt diferents, als qui l’àmplia formació i experiència en altres camps escéniques, visuals i de gestió cultural ha servit per unir esforços a favor d’un projecte nou i innnovador .

Sabem el que volem i ho tenim clar.

L’espectacle és a punt de començar!

Iris Mañà

Currículum

Nascuda a Barcelona el 1991, comença a estudiar flauta de bec a l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu (Barcelona) i arpa a l’Escola Municipal de Música de l’Eixample (Barcelona). Continua els seus estudis musicals a l’escola artística Oriol Martorell, el Conservatori de música del Bruc, el Conservatori de música de Girona i el Conservatori del Liceu.

Estudia el grau superior de música a Viena, ciutat on hi resideix durant sis anys, i on obté el Bachelor d’Interpretació de la Flauta de Bec amb Thomas List a la Privatuniversität der Stadt Wien i el Bachelor de Pedagogia Musical de l’Arpa amb Andrea Hampl a la Universität für Musik und Darstellende Kunst, obtenint matrícula d’honor.

Des de 2013 forma part de l’Ensemble Ancor, com a intèrpret de flauta de bec i arpa gòtica. Amb aquesta formació aconsegueix el Premi Bank Austria 2015, ser finalistes del concurs International Young Artists Competition a York (2015) i una beca de la fundació suïssa Thyll-Dürr. Des del 2015 és arpista de Live Musik Now, organització fundada per Yehudi Menuhin amb la que ofereix concerts amb diverses formacions. També col·labora amb diferents orquestres d’Àustria i Catalunya que l’han portat a tocar en sales de concerts com el Musikverein de Viena, la Brucknerhaus de Linz, Stefaniensaal de Graz, L’Auditori de Barcelona i el Palau de la Música Catalana. Des del 2018 és soprano del Cor Bruckner Barcelona on realitza diferents projectes, com per exemple la 9a Simfonia de Beethoven al Palau de la Música Catalana.

Actualment compagina la carrera d’intérpret amb la de pedagoga i imparteix classes de flauta de bec, arpa i iniciació musical a l’Escola de Música Municipal de l’Ametlla del Vallès i en el Conservatori Municipal de Música de Badalona.

Eloi Fuguet

Currículum

Va néixer a Barcelona el 1979. Com a flautista de bec va obtenir la matrícula d’honor i premi d’honor de Grau Superior a Barcelona i ha rebut classes de Josep M. Saperas, Joan Izquierdo, Paul Leenhouts, Walter van Hauwe, Pedro Memelsdorff i Pierre Hamon. Ha tocat en ensembles de música antiga a diverses ciutats catalanes, espanyoles i holandeses. Forma part de l’ensemble renaixentista Fortuna d’un Gran Tempo i ha col·laborat amb The Ripieno Consort i el famós conjunt Il Giardino Armonico. És membre fundador d’En Bloc Quartet.

Com a docent té una llarga experiència en l’ensenyament i divulgació del seu instrument, principalment en escoles de música i conservatoris. Actualment és professor a l’ECMM Vilanova i la Geltrú, al San Francisco International Orff Course (Estats Units) i director de l’orquestra amateur de flautes de bec Consort Pere Serra.

Com a gestor cultural es va formar a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Posteriorment ha gestionat les orquestres de cambra de Terrassa i Granollers a més de desenvolupar diverses tasques de producció i programació musical com a freelance. Ha estat programador del cicle Dissabtes de berenar al Palau Gomis del MEAM (Museu Europeu d’Art Modern), de l’Auditori Eduard Toldrà i és soci fundador de la discogràfica independent de música clàssica Beltempo Records.

Marcel Leal

Currículum

Marcel Leal comença la seva formació com a flautista de bec amb Eulàlia Galofré a l’Escola Municipal de Música de Premià de Mar. Més tard, completa la seva formació flautística amb Maria Jesús Udina, Álexandrina Polo, Jordi Argelaga, Lluís Casso, Abel Puig, Sara Parés i Pedro Memelsdorff. Complementa la seva formació musical amb diversos cursos de composició i orquestració impartits per Alejandro Civilotti i Josep Soler; es formar també en la programació de sintetitzadors, samplers i seqüenciadors dins l’estil de la música electrònica. Recentment ha realitzat el Màster en Musicologia, Educació Musical i Interpretació de la Música Antiga de l’UAB-ESMUC, presentant com a projecte final Ultreia et suseia, un espectacle musical i escènic al voltant de la música dels pelegrins del Camí de Santiago.

Enginyer Superior Industrial per la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) amb el projecte final finançat per la UNESCO, també ha obtingut el grau en Direcció Cinematogràfica pel CECC (Centre d’Estudis
Cinematogràfics de Catalunya), realitzant varis cursos en documental i guió amb José Luis Guerín, Patricio Guz- mán i Michel Gaztambide, entre d’altres. Com a cineasta, ha realitzat varis curtmetratges, destacant Los años del silencio, seleccionat en més de 60 festivals internacionals i obtenint varis premis. A més, ha realitzat el documental Una altra forma de curar, filmat a Mali.

D’altra banda, ha composat música per a campanyes publicitàries, destacant la campanya de Volkswagen con el cine del canal Imagenio de Telefónica, i és guionista d’altres llargmetratges en fase de preproducció.

Com a flautista forma part de diversos grups com Atem trio, Dúo Scherzo, En Bloc Quartet, Sforzinda, Windu i Aga- tha15. Des del 2010 és professor de flauta de bec i de Música i Noves Tecnologies al Conservatori Professional de Música de Badalona, on també dirigeix l’OFB (Orquestra de Flautes de Bec).

Eva Jornet

Currículum

Comença els estudis de flauta de bec a l’Escola Municipal de Música de la Fatarella, el seu poble natal, a l’edat de sis anys. Ha rebut ensenyament de flautistes com Abel Puig, Josep M. Saperas, Joan Izquierdo, Fanette Estrade, Sara Parés, Vicente Parrilla, Pedro Couto Soares, Fernando Paz, Pierre Hamon i Maurice Steger, entre d’altres. Ha obtingut la Menció d’honor de Grau Professional i la Matrícula d’Honor al seu projecte final de Grau Superior al Conservatori Superior Manuel Castillo de Sevilla. D’altra banda també ha realitzat el Màster de Musicologia i Interpretació de la Música Antiga a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i la UB (Universitat de Barcelona).

Va ser directora i intèrpret de l’ensemble de música antiga Opus 5, grup de joves intèrprets reconeguts. Van ser convidats a actuar al Fringe d’Utrecht.

Des del 2009 forma part de la companyia de teatre Nao d’Amores, especialitzada en teatre prebarroc. Amb aquesta formació ha participat en la creació de 9 espectacles, programats a teatres com els de la Compañía Nacional de Teatro Clásico de Madrid (CNTC), Teatre Cornucopia de Lisboa o Piccolo Teatro de Milà, entre altres. Ha realitzat gires per diversos països europeus, i per Argentina, Chile, México, Uruguay, Perú, Colombia, o EEUU.

El 2015 va actuar com a solista amb l’Orquesta Sinfónica de Madrid a la producció del Teatro Real de Madrid de l’òpera Alcina, de Händel.

Al 2018 comença a col·laborar amb el grup Música Ficta dirigit per Raúl Mallavibarrena i juntament amb 4 músics més crea el grup de fusió de música renaixentista espanyola amb jazz Tactus Collective.

Actualment és professora de flauta de bec al Conservatori Municipal de Música de Sabadell (Barcelona).

Iban Beltran

Currículum

Iban Beltran Pallarés (Prat de Comte –Tarragona-, 1974) és llicenciat en Filologia Catalana (URV), Teoria de la Literatura i Literatura Comparada (UAB) i Direcció escènica i dramatúrgia (Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona).

Codirector artístic d’AREAtangent (2004 – 2010), plataforma barcelonina de joves creadors, a través de la qual va participar a les Càpsules a 1€ i ha dirigit les lectures radiofóniques de textos teatrals per al programa AREA_TXT de COMRàdio (2006 i 2007).

Ha dirigit Under Construction (Auditori E. Toldrà, Vilanova i la Geltrú, 2016), Tractat de mà estrica dins d’El Lliure dels Refugiats (Teatre Lliure, 2016), La Serva Padrona (Teatre de les Comèdies, Reus, 2015), VaiVé (L’Auditori, Servei Educatiu, 2015), Jazz en viu… Swing! (Palau de la Música Catalana, Servei Educatiu, 2014), Faristolitis (Quartet Brossa – Cia. Jordi Bertran, Auditori Pau Casals 2014), Infecte d’Alberto Ramos (Versus Teatre, 2014), Pep Talk, d’Alberto Ramos (Axis Ballymun Thatre, Dublin, 2013), Nit de Reis [Twelve Night], de William Shakespeare amb la companyia Pàrking Shakespeare (Barcelona 2013), El Furgatori (La Seca Espai Brossa, 2012), Espiadimonis (Teatre Lliure – CAER, 2012), Paella amb Botifarra (Fira Mediterrània – Festival LOLA 2011), Mit Stalin spielen (Teatre Lliure 2008, Assaig Obert), l’Entremès dels dos estudiants (Premi Fira Mediterrània, 2008, Premi Festival LOLA 08 i Cicle Vell i Nou – Biblioteca de Catalunya 09),  Roses de Gos, òpera amb llibret d’Albert Roig i música de Francesc Capella / Henry Purcell (CAER 2007), El món d’Ulisses, a partir de la música de Manel Ribera (dins el cicle 4×4 de música contemporània. Sala Beckett 2007), o Instant (escrita amb Sebastià Brosa).

Ha col·laborat amb Josep Maria Pou, Daniel Veronese, Rosa Novell, Àngels Aymar, Lluís Pasqual i Joan Ollé com a assistent de direcció. Juntament amb aquest últim va realitzar la dramaturgia de Hélade (Espectacle inaugural del Festival Internacional de Teatro de Mérida, juliol de 2012), El jardí dels cinc arbres, a partir de textos de Salvador Espriu (Temporada Alta 2009 i TNC 2009) o Rambleros, sobre la Barcelona dels anys 70, el 2010.

Oriol Ibáñez

Currículum

Ha cursat el curs de Tècnic de les arts de l’espectacle, especialitat en luminotècnia a l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle ESTAE de l’Institut del Teatre (Terrassa) i el cicle formatiu de Grau superior de Realització d’audiovisuals i espectacles a l’Escola de Mitjans Audiovisuals EMAV (Barcelona).

La seva vida professional ha transcorregut en els darrers anys al costat de l’artista/performer Marcel·lí Antúnez (fundador de la Fura dels Bauss) Actualment és el director tècnic de l’estudi de l’artista, participant en la producció, exhibició i direcció tècnica de diversos espectacles i instal·lacions interactives amb presentacions arreu del mon.

És membre fundador de la companyia de teatre Guillem Albà participant del disseny d’il·luminació i cap tècnic de la companyia, treballant en els espectacles Sketchofrenia dirigit pel Clown Jango Edwards, Flirt dirigit per Jordi Purtí (premi del públic Fira Tàrrega 2010 i nominat per Catalunya com a espectacle revelació dels Premis Max 2011) i Trau dirigit pel mateix Guillem Albà i Pluja junt amb la pianista Clara Peya. Amb el Clown Guillem Albà ha realitzat altres treballs como cabarets, presentacions, gales i espectacles varis.

En el seu ampli catàleg de treballs cal destacar els produïts pel CAET (Centre d’arts escèniques de Terrassa), Musicolepsia, de la companyia de dansa Lanònima Imperial coproduït i estrenat al TNC (Teatre Nacional de Catalunya). Lo Riu, espectacle produït pel Taller de Músics, la col·laboració amb la companyia de dansa Enclave Arts del moviment, del corògraf i ballarí Roberto Oliván (premi nacional de dansa), entre d’altres.

Actualment és el responsable de la direcció tècnica del festival TNT (Terrassa Noves Tendències) que es desenvolupa a la ciutat de Terrassa i de la direcció tècnica del festival Deltrebredansa, que té lloc durant 2 setmanes a la localitat de Deltebre.