Recomanem: Ultreia et suseia

04 set. Recomanem: Ultreia et suseia

Avui us volem fer una recomanació: el concert titulat “Ultreia et suseia”, basat en la música dels peregrins del Camí de Santiago a l’Edat Mitjana, projecte final del màster de música antiga de l’ESMUC del nostre windu Marcel Leal. L’espectacle comptarà també amb la col·laboració d’altres “windus”, ja que gaudirà de la direcció escènica d’Iban Beltran, el disseny de llums de l’Oriol Ibàñez i la Míriam Encinas a la percussió i el salteri.

No us ho perdeu! el proper dilluns 9 de setembre, a les 20h, a la Basília de Santa Maria del Pi, amb l’entrada lliure.

Una part de l’imaginari popular no dubta a veure el Camí de Santiago com un eix d’intercanvi cultural que va influenciar el desenvolupament de l’art a tota Europa durant la Baixa Edat Mitjana. I en aquest sentit, molts consideren els pelegrins jacobeus com els responsables d’aquest intercanvi a nivell musical.

Totes les nits, al acabar de resar, els pelegrins provinents de moltes parts d’Europa es reunien per a descansar, compartir inquietuds, cantar i ballar; unes vetllades nocturnes que eren amenitzades per juglars i que eren més semblants a un concepte de Jam session medieval que al format de concert de música clàssica tal i com el coneixem avui en dia.

El present concert pretén aclarir què hi ha de cert i què de mitològic en la imatge màgica d’uns pelegrins que canten i toquen en comunitat mentre fan el Camí de Santiago, independentment de la seva llengua i cultura. Una imatge que, ja a l’Edat Mitjana, va ser propagada per la pròpia Església Compostelana.

Projecte final del Màster en Musicologia, Educació Musical i Interpretació de la Música Antiga de la UAB (Universitat Autònoma de Catalunya) i l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya).

Ana Cristina Vicente Pimpinela: Cant
Marcel Leal: Flautes
Míriam Encinas: Percussió i salteri
Laura Sintes: Traverso, arpa gòtica i ball històric
Anna Casademunt: Viola de mà

Idea i coordinació musical: Marcel Leal
Traducció de les lletres: Ana Cristina Vicente
Direcció escènica: Ibán Beltrán
Disseny d’il·luminació: Oriol Ibáñez
Disseny gràfic: Dave Mg